A kormány már nem akarja, hogy a Limes világörökség legyen
A kormány már nem akarja, hogy a Limes világörökség legyen
Haza
Szerző:
2021. 06. 15. 9:19

A kormány kezdeményezte, hogy vonják vissza a Római Birodalom határvonala (a Limes) újabb szakaszainak világörökségi listára történő felvételét.

Ha az egyik jelölő ország visszavonja a pályázat támogatását, az gyakorlatilag biztossá teszi a sikertelenséget, pedig az egyik koordinátor szerint a pályázatot néhány héten belül sikeresen bírálták volna el. A projekten 18 éven keresztül dolgoztak együtt a szlovák, az osztrák és a német szakemberek, magyar kollégáikkal közösen.

A kormány két éve már módosított a pályázat magyar részén, akkor is abban az irányban, ami a világörökségi védelem alá eső műemlékek számának csökkenését okozta (akkor a Hajógyári-szigeten lévő helytartói palotát vették ki a jelölésből). A külföldi partnerek akkor is felháborodtak, Visy Zsolt, az akkori koordinátor bocsánatot is kért emiatt, amiért nem sokkal később kirúgták.

Az UNESCO világörökségi listán lévő kulturális és természeti értékekre nagyon szigorú szabályok vonatkoznak, ami korlátozza a kezelő lehetőségeit, ha bármilyen módon át akarja alakítani, átépíteni, elbontani, eladni az adott értéket.

Forrás: 444.hu