Lemond Hernádi az egykori laktanya épületeiről
Lemond Hernádi az egykori laktanya épületeiről
granvisus.png

Jogtalanul használta az Önkormányzat a Granvisus udvarát és elvesztett egy pert. 80 millió forintot kellene fizetnie, de inkább eladja az érintett ingatlanokat - erről döntött Hernádi a héten.

Esztergom önkormányzatának régen nagy tervei voltak a birtokában lévő Granvisus épületegyüttesével. Ezekhez a tervekhez azonban egy dolog hiányzott: a terület tulajdonjoga. A telek, az udvar, ugyanis az Egom Plaza Kft. tulajdonában volt, melynek szintén komoly tervei voltak: mint a neve is mutatja, itt épült volna fel a város első "plázája", modern bevásárlóközpontja. A két félnek a 2000-es évek közepén nem sikerült megállapodnia egymással. Feljelentések, rendőrségi ügyek tarkították a jogvitát.

Egy időben az önkormányzat elkezdte az ingatlan udvarát minden jogalap nélkül sajátjaként használni. Erről a Google térkép is őriz kitörölhetetlen bizonyítékot: a főtérről elvitt bódéváros kígyózó sorát számos légifót megörökítette:

Az Egom Plaza Kft. végül keresetet nyújtott be az Önkormányzat ellen, amiben földhasználati díjat és a terület birtokba visszaadását követelte. Nyert elsőfokon, majd nyert másodfokon is, és ezáltal 77 millió 299 890 forintra valamint 2 511 409 forint perköltségre lett jogosult, melyet természetesen az esztergomi adófizetőknek kell állniuk önkormányzati vezetőik hibái miatt.

A város azonban nincs jelenleg túl jó gazdasági helyzetben. A helyi adóbevételek erősen megcsappantak. Állami támogatás csak címkézve, projekthez kötve érkezik. 

Talán ennek köszönhető, hogy a polgármester úgy döntött, inkább kiszáll az Önkormányzat ebből az egészből. A megállapodás lényege, hogy az Önkormányzat eladja a birtokában lévő Granvisus épületeket - várhatóan az Egom-Plaza Kft.-nek, és a vételárból levonják a 80 milliós tartozást. A vételár még nem ismert, az értékbecslés még nem történt meg, de az elköteleződés a konstrukció mellett már igen. Az ingatlanok értéke miatt természetesen versenytárgyalást kell tartani, de az itt kialakult versenyhelyzetben az Egom Plaza előnyben lesz: elővételi jogot kap a versenytárgyaláson kialakult áron az ingatlanokra. Ha úgy alakul, hogy mégsem ez a cég lesz a versenytárgyalás nyertese, vagy esetleg a Magyar Állam él elővásárlási joggal, a cég akkor is megkapja, ami jár neki és ezért vállalja, hogy nem indít adósságrendezési eljárást az önkormányzat ellen.

A megállapodás szintén rögzíti, hogy az ingatlan nikkel, ólom, réz és ón nehézfémekkel erősen szennyezett, melyről a feleknek tudomásuk van.

Üres intermodális
És azt tudták, hogy Esztergomban a parkolási díjak mértéke a közösségi közlekedés igénybevételére ösztönzi a lakosságot? Csak nem díjemelés várható?
Koronaszálló
Versenytárgyaláson kívánja értékesíteni a Lőrinc utca 10. szám alatti ingatlant az esztergomi önkormányzat.
2020. 12. 03. 8:05
De mi megírjuk, hogy Önök tájékoztatva legyenek.