Csehül áll az esztergomi inkubátorház projekt
Csehül áll az esztergomi inkubátorház projekt
inkubator.jpg
Város
Szerző:
2021. 05. 07. 8:46

A 2018-as választás előtt óriási pénzeső ígéretével kampányolt a kormánypárt Esztergomban, ennek egyik eleme volt a Simor János utcán egy gazdaságélénkítő inkubátorház felépítése.

 

Az eredeti projekt leírás így szólt:

A pályázat célja, egy korszerű, széles szolgáltatás-portfólióval rendelkező inkubátorház létrehozása azzal a céllal, hogy a helyi, innovatív gazdasági szereplőknek működési teret biztosítson, egyúttal az Esztergomi Ipari Parkba települt kezdő mikro- és kisvállalkozások számára az első években megfelelő háttér infrastruktúrát kínáljon, ezzel is segítve a kezdő vállalkozásokat. Az inkubátorház a lehető legtöbb szinergikus hatást képezve erősíti Esztergom város gazdasági-társadalmi pozíciót, növeli a város népességmegtartó erejét.

A projekt keretében megvalósításra kerülő inkubátorházat vállalkozói inkubátorként kívánjuk működtetni, amely közös szolgáltatásokat és általános üzleti-szakmai segítséget biztosít, nem szelektált iparági kezdő vállalkozások számára, hozzájárulva a vállalkozások fejlesztéséhez és új munkahelyek teremtéséhez.

De mi is lett ezzel a projekttel?

A támogatás teljes összege: 469 160 959 Ft volt.

Ebből eredetileg a régi buszvégállomásnál, az egykori belvárosi legényegylet épületét akarta megszerezni és felújítani az Önkormányzat. 

A legutolsó vonatkozó polgármesteri öntés értelmében az inkubátorház nem a belváros közelében fog mégsem megvalósulni. Márciusban ugyanis az a határozat született, hogy a Mátyás király úton, a jelenlegi rutinpálya helyszínén fog egy új épület épülni erre a célra.

A döntést a polgármester nem indokolta.

A projekthez kapcsolódóan az új helyszínen építészeti tervezésre, vagy építőipari kivitelezésre közbeszerzési kiírás még nem jelent meg.