Vádemelés választási csalás miatt
Vádemelés választási csalás miatt
poganyistvan
Megye
Szerző:
2021. 05. 06. 10:52

Vádat emelt az ügyészség hat emberrel szemben egy választás rendje elleni és költségvetési csalás miatt indult büntetőügyben. Az esztergomi körzet az érintett.

Két férfi az országgyűlési képviselők 2018. évi általános választásán Komárom-Esztergom megye 2. számú országgyűlési egyéni választókerületben országgyűlési képviselőjelöltként szeretett volna indulni, azonban nem tudták összegyűjteni a szükséges 500 ajánlást. Ezért négy nő segítségével olyan ajánlóíveket adtak le, amelyen olyan állampolgárok adatai és aláírásai is szerepeltek, akik nem adtak ajánlást a jelölteknek.

Az így meghamisított ajánlóíveket vagy maga a jelölt, vagy egy általa felkért ember írta alá aláírásgyűjtőként. A két férfi így jogosulatlanul kapta meg az egymillió forint összegű állami támogatást.

A tájékoztatás szerint vádiratában az ügyészség azt indítványozta, hogy a Tatabányai Törvényszék a két férfival szemben felfüggesztett szabadságvesztést és pénzbüntetést, három nővel szemben pénzbüntetést szabjon ki, a negyediket pedig bocsássa próbára.

A következő tartalmú levelet kapták kézhez azok az esztergomiak, akiknek személyes adataival visszaélve választási csalást követtek el, melyből kiderül, hogy az ügyben érintett szervezet az Összefogás Párt és helyi jelöltje, Pogány István.