33 milliónál kezdődnek az új esztergomi építési telkek a Gyopár kemping helyén
2021. 02. 08. 20:01
Város

Beindult a telkek értékesítése az egykori Gyopár kemping helyén létesülő lakóparkban. A legkisebb, 902 m2-es telkek ára 33 millió forint.

Összesen 20 telek várja leendő gazdáját,  900-1700 m2 között. Beépíthetőségük az építési besorolás szerint 40%.

A Gyopár kemping 2016-ban került az akkor a terület fideszes képviselőjeként funkcionáló, a városban a Hernádi csoport köreivel emlegetett Sasvári Viktor BSP Ingatlanberuházó Kft. nevű cégének birtokába a Tarlós István vezette fővárosi önkormányzattól. Budapest régóta az eladni kívánt ingatlanjai között listázta a 2,2 hektáros területet. 2005-ben még 154 millió forint + ÁFA áron hirdették, majd a 2008-ban kezdődött válság után 55 millió forint + ÁFA-t kértek volna érte. A hivatalosan korábban 190 millió forintra értékelt  ingatlanra azonnal lecsapott Esztergom Önkormányzata: egy licittárgyaláson, kikiáltási áron, egyedüli licitálóként 66 millió forintot ajánlott érte. Ennek a tranzakciónak azonban keresztbetett az, hogy a város 2010-ben csődbe ment.

A Gyopár kemping táborhelyet eredetileg a Vaskapui menedékházat is bérlő Budapesti Természetbarát Szövetség hozta létre a nyolcvanas évek végén, akik anyagi nehézségek miatt később értékesítették azt a Fővárosi Önkormányzatnak. A kemping ezután különböző bérlőkkel még rövid ideig üzemelt, de aztán már nem fogadott sátorozókat.

Sinkovits László, a főpolgármesteri hivatal sportlétesítmény-igazgatási referense 2007-ben a Hídlapot még arról tájékoztatta, hogy a kempingre ezen a bruttó 190 milliós áron több komoly érdeklődő is jelentkezett, ám amikor megtudták, hogy az érintett terület az esztergomi önkormányzat döntése értelmében üdülőövezet, ahol építési tilalom van érvényben, elálltak a vásárlási szándékuktól. 

A 2009-es megvásárlásról szóló döntés vitájában a jegyzőkönyv szerint dr. Kolumbán György a következőket mondta:

Dr. Kolumbán György: (...) igen méltányos áron egy kéthektáros, gyakorlatilag a város tulajdonából kijátszott ingatlant visszaszerezzünk. (...) Abszolút simlisen került ez az ingatlan 1980 környékén egy budapesti sportegyesülethez. A rosszhiszemű és abszolút simlis eljárást az is igazolja, hogy mindenki tudja nyilvánvalóan, kempingként üzemelt, ennek ellenére annak idején elmulasztották a mővelési ág változást, ezért szerepel a megadott helyrajzi számmal szılı és gyümölcsösként. Azon egyetlenegy szőlő és gyümölcsös nincs, de azok a haveri körök, akik ezt átjátszották egymásnak, azok elsumákolták a művelési ágból való kivonással járó elég nagy költséget. Tehát elég baja a városnak az, hogy a kádári időben egyszer egy 22 ezer négyzetméteres területet budapesti célra elvittek a városból.

A 2010. november 18-i testületi ülésen döntött a Tétényi Éva által vezetett önkormányzat arról döntött, hogy kifizetik a kemping vételárának utolsó részletét. Az ekörül kialakuló vitában Meggyes Tamás már arról beszélt, hogy üzleti lehetőséget rejt a város számára a terület megvásárlása.

Végül azonban mégsem a városé lett az ingatlan. A cég 71 millió forint + ÁFA áron szerezte meg a területet 2016 őszén, négyzetméterenként körülbelül 3 ezer forintos áron. Rejtély, hogy Tarlós idején miért kótyavetyélték el ilyen olcsón ezt az ingatlant.

A 20 darab telekre szétszabdalt telekcsoport most minimum bruttó 600 millió forint áron keresi leendő tulajdonosait. Talán nem tévedünk nagyot, ha azt gondoljuk, hogy az üzleten minimum fél milliárd forint haszna van valakinek. A cég tulajdonosai közül időközben ugyanis kikerült Sasvári Viktor: ma Pálfi György és Bacsa György vagyonkezelő cége (HB Property Kft) a BSP tulajdonosa. Bacsa egyébként a direkt36.hu 2017-es cikke szerint az esztergomi polgármesterhez hasonlóan szintén Hernádi Zsolt rokona - legutóbb azzal került be az országos sajtóba, hogy az SZFE kuratóriumának tagja lett.

A területet - Meggyes Tamás egykori útmutatásának megfelelően - még 2020 február 1 előtt vonta belterületbe Hernádi polgármester és a képviselőtestület többsége. Így utolsó pillanatban még azt az új szabályozást is sikerült kikerülni, melynek értelmében 90%-os büntetőilletéket kell fizetni minden újonnan belterületbe került terület értékesítése esetén. 

Az esztergomi Gyopár kemping sorsa ezzel úgy tűnik végérvényesen a beépítés és lakóparkká válás lett. Érdekesség viszont, hogy a terület nem kapcsolódik semmilyen módon Esztergom többi belterületi részéhez, csupa zártkerti és külterületi mezőgazdasági ingatlannal van körülvéve.