A katolikus egyházé lesz az esztergomi vár
Város
2020. nov. 20.

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyéhez kerülhet az esztergomi vár egy friss törvénymódosító értelmében.

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyéhez kerülhet az esztergomi vár egy friss törvénymódosító értelmében, amit Völner Pál fideszes képviselő, igazságügyi államtitkár terjesztett a parlament elé – vette észre a Hvg.hu. A javaslatot kiegészítésként nyújtották be ahhoz a törvényjavaslathoz, amellyel a szabadkígyósi kastélyt a mezőhegyesi Ménesbirtokhoz csatolnák.

A vár jelenleg a Magyar Nemzeti Múzeumhoz tartozik, a javaslattal a tulajdon és a kezelés is az Esztergom-Budapesti Egyházmegyére szállna. Az indoklás szerint erre azért van szükség, mert a vár korábban is egyházi birtokon állt, és mivel az érintett területtel szomszédos az esztergomi Bazilika, indokolt a “fizikailag és rendeltetésüket tekintve is" szorosan egymáshoz kapcsolódó területek egyházi tulajdonba adása.

A javaslat elfogadásával az ingatlan kikerülne a kiemelt jelentőségű nemzeti vagyon köréből. A nemzeti vagyonról szóló törvény az ingyenesen átadott vagyonnal kapcsolatban előírja, hogy az új tulajdonos évente köteles beszámolni az átadónak, illetve 15 évig azt nem idegenítheti el a vagyontárgyat. Völner Pál javaslata értelmében az esztergomi vár határozatlan ideig terhelt az eladási tilalommal, és a főegyházmegye pedig nem köteles éves beszámolót készíteni az átadónak.

Forrás: telex.hu

(forrás)