Esztergom belvárosának nagy részén túl ólmos lehet az ivóvíz
Város
2020. nov. 3.

Elérhetőek a Nemzeti Népegészségügyi Központ a lakossági ivóvíz ólomtartalmát felmérő projektjének eredményei. Sajnos Esztergom nagy részén is magas kockázatot jeleznek a tesztek.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ programjának keretében a lakosok és az intézmények országszerte ingyenesen vizsgáltathatták be a csapvíz ólomtartalmát.  

Az eredmények azt mutatják, hogy 

A NEHÉZFÉM SZENNYEZÉS SZEMPONTJÁBÓL A KIRÁLYVÁROS-BELVÁROS KIFEJEZETTEN MAGAS KOCKÁZATÚNAK MINŐSÜL. 

Az adatok alapján a teljes csőcsere a város sok épületében szükséges lehet. Az ivóvíz magasabb ólomszintjét elsősorban a régi, ólom tartalmú vízvezetékcsövekből nyeri, amiken keresztül a háztartásokba eljut. Ólomvezetékeket elsősorban a főelosztóhálózat bekötővezetékeként és épületen belüli vízvezetékrendszer anyagaként építettek be az 1970-es évek előtt. Ma már, egészségügyi hatásuk ismeretében, sehol nem kerülnek ilyen ólomvezetékek beépítésre. 

Az ólom, mint nehézfém számtalan egészségügyi kockázatot rejt magában. A legfőbb probléma, hogy idővel felhalmozódik a testben, és már viszonylag kis vérólomszint mellett is káros lehet, leginkább a vesét és az agyat károsítja.

(forrás)