Esztergom belvárosának nagy részén túl ólmos lehet az ivóvíz
Esztergom belvárosának nagy részén túl ólmos lehet az ivóvíz
olom.png
Város
Szerző:
2020. 11. 03. 20:16

Elérhetőek a Nemzeti Népegészségügyi Központ a lakossági ivóvíz ólomtartalmát felmérő projektjének eredményei. Sajnos Esztergom nagy részén is magas kockázatot jeleznek a tesztek.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ programjának keretében a lakosok és az intézmények országszerte ingyenesen vizsgáltathatták be a csapvíz ólomtartalmát.  

Az eredmények azt mutatják, hogy 

A NEHÉZFÉM SZENNYEZÉS SZEMPONTJÁBÓL A KIRÁLYVÁROS-BELVÁROS KIFEJEZETTEN MAGAS KOCKÁZATÚNAK MINŐSÜL. 

Az adatok alapján a teljes csőcsere a város sok épületében szükséges lehet. Az ivóvíz magasabb ólomszintjét elsősorban a régi, ólom tartalmú vízvezetékcsövekből nyeri, amiken keresztül a háztartásokba eljut. Ólomvezetékeket elsősorban a főelosztóhálózat bekötővezetékeként és épületen belüli vízvezetékrendszer anyagaként építettek be az 1970-es évek előtt. Ma már, egészségügyi hatásuk ismeretében, sehol nem kerülnek ilyen ólomvezetékek beépítésre. 

Az ólom, mint nehézfém számtalan egészségügyi kockázatot rejt magában. A legfőbb probléma, hogy idővel felhalmozódik a testben, és már viszonylag kis vérólomszint mellett is káros lehet, leginkább a vesét és az agyat károsítja.

Ipari park a Vaskapuból
2021. 02. 13. 9:00
A Magyar Suzuki Zrt. átlagosan 8 százalékos alapbéremelést hajt végre 2021 januárjától, az üzemi tanáccsal egyeztetve.
Koronaszálló
Versenytárgyaláson kívánja értékesíteni a Lőrinc utca 10. szám alatti ingatlant az esztergomi önkormányzat.
Lakópark
Beindult a telkek értékesítése az egykori Gyopár kemping helyén létesülő lakóparkban. A legkisebb, 902 m2-es telkek ára 33 millió forint.